Konjički profesor, Ferdo Boras (77) skija kao mladić

Građani Konjica znaju da njihov sugrađanin profesor, Ferdo Boras, rođen 1941. godine i u svojoj osmoj deceniji života izgleda kao pedesetogodišnjak zahvaljujući svome sportskom duhu i životu.

Naime, Boras je završio fakultet sporta DIF u Sarajevu 1965. godine i po završetku studija radio je kao profesor tjelesnog odgoja u Konjicu sve do penzionisanja 2007. godine.

U svom profesorskom radu i sportskom angažmanu uspio je da samostalno pripremi svoju kćerku Arianu Boras da učestvuje na Olimpijskim igrama u Abervilu (Francuska) pod zastavom bivše države Jugoslavije. Nakon toga pod zastavom Bosne i Hercegovine zastavom ljiljana ucesnik OI u Naganu (Japan) a zatim OI u Lilehameru (Norveska).

Nastup naše BH skijaške reprezentacije na OI u Lilehameru u Norveškoj naišao je na izvanredan odjek u svjetskoj javnosti uzumajući obzir činjenicu da su na put iz Frankfurta otišli u Norvešku zajedno sa Njemačkom reprezentacijom.

Profesor, Ferdo Boras svoje penzionerske dane svake godine u zimskom periodu koristi na skijanju u Italijanskom Ski centru Bormio, gdje ga skijaši na stazi koja polazi sa vise od 3000 metara u nevjerici gledaju kako tehnički dotjerano skija kao da se radi o mladiću.

I on sam kaže, da je sport njegov stil života, a skijanje njegova ljubav.

Autor teksta: Ali Koric- Skijaški klub Prenj Konjic

Novikonjic.ba

Rate this item
(2 votes)