MIRSAD ČUKLE: Šta ima novo u Konjicu (nedjelja, 18. 2. - četvrtak, 1. 3. 2018.)?

Musala, danas 1.3., u 16 sati, dženaza Mirsadu Huseinbegoviću. FOTO: Novikonjic.ba Musala, danas 1.3., u 16 sati, dženaza Mirsadu Huseinbegoviću. FOTO: Novikonjic.ba

Većinu februarskih dana, mladi su pili kaficu i kuhano vino u baštama kafića i restorana Intermeco, Zanzibar, Milenij, Bar, Trend, Vendeta, Trocadero, Stella, Garage, Insomnia, Venera, As, Miris lipe, Divhana, Fontana, Vidikovac, Han, Orahovica, Gazprom, Motel...

Priroda se ubrzano budi, u nedjelju 18.2. u 6,00 h orkestar ptica budi grad. Parkovsko cvijeće proviruje iz zemlje.Večeras u Konjicu pjeva Aleksandra Džidža Stojković (otac Dragan Bosanac, majka Dunja, ujak Damir, deda Jovo Milić-Crnogorac, baka Zora Milić-Ćećez). Zorica Brunclik, sa plakata poziva fanove da 8.3. dođu na njen koncert u Mostaru.

U avionskooj nesreći u Rusiji poginulo 70 putnika, a u Iranu 66 putnika. U Konjicu trafike nedjeljom rade tek od 9 pa samo do 15 sati.

Čak i osnovci putem do škole nose mobitele, a srednjoškolci ulicom nose i po dva mobitela, slušalice su u ušima, kafa za ponijeti u rukama, kao i cigarete...

SDP je završio obnovu poslije uvedenog povjereništva, a sada to radi SDA, povjerenik je Osman Ćatić. Stečaj-povjereništvo je logičan slijed događanja poslije odvajanja rukovodstva od članstva i građanstva (život drumom-politika i stranke šumom).

Snijeg na Paklini i Ljubini ipak podsjeća na zimu, kao i Neretva. Galebovi se sa visine bacaju u vodu, gdje žena i dijete stavljaju stari hljeb. Gomile drva oko zgrada podsjećaju da je Konjic bio grad i imao pa nema centralno grijanje. Na displeju benzinske kod TMK piše da je u 7 sati temperatura 2 stepena.

1.3. i 3.3. u Konjicu su značajni datumi koje su vlasti obilježile 28.2., u radnom vremenu, temperatura je bila i do minus 10 stepeni. U Motelu otvoren šahovski turnir koji traje do 4.3., a Dani Sejfulaha Prohe traju od 5.3.do 10.4. Ilma Kazazić (nana Fahra iz porodice Špuren), 6.3. putuje u Pjongčang na paraolimpijske igre. Sretno Ilma. Jutros u 7 sati demobilisani borci odblokirali cestu na Ivan sedlu.

Četvrtak 1.3., snijeg je padao kao nikada ove zime. Za dva dana najavljuju plus 10 stepeni, veljača na izmaku pokazuje svoje lice. Danas je na Musali sahranjen Mirsad Huseinbegović (66), juče Josip Miličević (81), a na Repovici Dragica Brekalo (81). U neboderu živi Bajro Faladžić koji se rodio 1920., a u školu pošao 1928., kada se i otvorila škola u Glavatičevu.

Građani nikad ne prestaju pričati o politici, o strankama koje nemaju ni minimum unutarstranačke demokratije, grad nema sportskog saveza, nema vijeća ni strategije mladih, strategije u oblasti kulture, sporta, niko nema bližih i daljih ciljeva, javno objavljenih planova, priča se o starim i novim strankama i njihovim šansama na predstojećim izborima...Novi blok, Nezavisna lista BiH, SDP, SDA, HDZ, SBiH, Liberali, Građanski savez, DF, SBB, Most 21 i mnogo drugih, sa poznatim stranačkim „preletačima“ zbunjuju birače, koji više ne znaju ko im šta govori.

U martu se obilježavaju 3.3. Dan oslobođenja Konjica od fašizma, 7.3. Dan planina, 8.3. Dan žena i Dan bubrega,, 21. Dan poezije, 22.3. Svjetski dan voda.

M.Čukle/Novikonjic.ba

Rate this item
(3 votes)