Prof. dr. Adnan Velagić (BPS): Bošnjaci ne smiju ponoviti istu grešku na izborima

"Mislim da će ovo biti „najprljavija“ predizborna kampanja, da će se stranke bespoštedno boriti da zadobiju povjerenje glasača.

Za Bošnjake, ovi izbori su od presudne važnosti, jer će se u naredne četiri godine pobjednička vlast baviti reformama društva i države.

Vrlo važno je da Bošnjaci na izbornim kutijama gledaju u imena kandidata, a ne u imena stranaka.

Činjenica je da će stare učmale političke oligarhije ponovo koristiti stari provjereni obrazac dodvoravanja biračima putem vjerske, ideološke ili druge manipulacije. Ali postavlja se pitanje šta im ove stranke mogu ponuditi?

Ja lično mislim ništa više od sopstvenih ličnih interesa, baš kao i do danas. Pazite.

Nepojmljivo je da jedna stranka za sebe kaže da štiti bošnjački nacionalni interes, kao npr. SDA, a da do danas, a to je 25 godine od kada je došla na vlast, nije uspjela jasno i glasno definirati vitalni nacionalni interes onog naroda od kojega traži glasove. Mene je, kao pripadnika najbrojnijeg naroda u Bosni i Hercegovini, prosto stid da politički predstavnici bošnjačkog naroda nisu do sada definisali bošnjački nacionalni interes.

Zato često sebi postavljam pitanje: Zbog čega to nisu uradili? i konstatiram da su moguća samo dva odgovora. Prvo, to nisu znali uraditi, jer je unutar SDA , od njenog postanka pa do danas, jedino uspješno sprovođena politika untrašnjeg obračuna sa kvalitetnim kadrovima, te zbog toga nije ni bilo umnih ljudi da to urade.

Drugi mogući odgovor je da su političari iz SDA ovo važno političko pitanje za Bošnjake ostavili neriješeno kako bi oni mogli na terenu sprovoditi dnevnopolitička potkusurivanja sa političkim partnerima iz druga dva naroda i to prema principu – „ti meni pomozi da zaposlim moga čovjeka, a ja ću tebi prepustiti nacionalni interes moga naroda“. Prema ovom obrascu skoro u nepovrat su otišli bošnjački nacionalni interesi u cijeloj Bosni i Hercegovini, poput obrazovanja, šuma, zdravstva, policije, SIPA-e …

Također, želim da kažem da ova šutnja bošnjačkih predstavnika u pogledu jasnog iskazivanja nacionalnog interesa najbrojnijeg naroda doprinosi stvaranju određenih strahova i nedoumica kod ostala dva naroda, jer podgrijava sumnju u časne i iskrene namjere.

Prema tome, ja pozivam Bošnjake da dobro razmisle za koga će glasati, jer će ih „taj“ i „takav“ predstavljati u državnim institucijama.

Bošnjaci moraju postati politički narod ili narodski rečeno ne trebaju samo „glasati“ nego „birati“, i to one predstavnike koji znaju šta je to naš nacionalni interes, koji znaju kako se postaviti prema političkim atacima na državni suverenitet i integritet, kako dati priliku društvu da „prodiše“ od mafije, korupcije, ili, kratko rečeno, treba dati šansu novim političkim opcijama, koje će znati da naprave državu.

Ovi su do sada pokazali da to niti žele niti znaju, pa kao rezultat imamo drogu na svakom koraku, korupciju u svakoj instituciji, sunovrat radničke klase, socijalnu apatiju epidemiološkog karaktera itd.", napisao je na svom Facebook profilu, prof. dr. Adnan Velagić, predsjednik Kantonalnog odbora BPS-a HNK-a, prenosi portal Novikonjic.ba

Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)