ZLOSTAVLJANJE NA INTERNETU: Roditelji, obratite pažnju na instagrame konjičkih tinejdžera koji mogu biti žrtve, ali potencijalni nasilnici

Jedna od definicija nasilja kaže, da je nasilje svaka ona radnja koja nas dovede do negativnog osjećaja.

Virtualno zlostavljanje je svako namjerno, ponavljano i agresivno ponašanje pojedinca ili skupine ljudi upotrebom informatičkih i/ili telekomunikacijskih sredstava, čija je namjera oštećivanje ili zlostavljanje drugih. Protiv ovakvog vida nasilja ne postoje odgovorajući zakonski okviri koji bi se pozabavili istim. Zbog toga su osobe koje trpe "online" vid nasilja skoro, pa prepuštene same sebi.

Posljednjih dana se na društvenoj mreži Instagram pojavio lažni profil na ime “amina_nezic”, koji “dodaje” isključivo djevojke te im nakon prihvatanja "praćenja" prijeti porukama, kako će njihove fotografije, koje je već downloadovao/la “pretvoriti” u golišave fotografije s njihovim likom te takve i objaviti. Poruke su pretežno upućene konjičkim djevojkama, tinejdžerkama.

S jedne strane imamo šaljive odgovore na te prijetnje, ali ne trebamo zanemariti onu drugu grupu djevojaka kod kojih je javljanje ovog lažnog profila izazvalo negativne osjećaje poput straha, panike, bojazni. Ono što treba da uradimo u ovakvim situacijama je, da prije svega svi koji imaju profil na Instagramu prijave isti kako to ova društena mreža. Znamo da to nije trajno rješenje, ali je jedna od mjera zaštite. Također, jako je važno da ne šutimo o ovome već da pričamo i upozorimo potencijalne žrtve.

Posebna napomena za roditelje konjičkih, ali i svih drugih tinejdžera, da provjere šta njihova djeca rade na društvenim mrežama- Pričajte sa svojom djecom, pitajte ih šta gledaju i šta pretražuju na Internetu. Možda je baš vaše dijete žrtva maltretiranja putem Interneta, a možda je ono u ulozi nasilnika.

Čitateljica portala Novikonjic.ba

Rate this item
(3 votes)