POZITIVNE VIJESTI: Općina Konjic godišnje uštedi 160.000 KM korištenjem Led svjetiljki javne rasvjete

FOTO: Facebook FOTO: Facebook

Općina Konjic u namjeri da slijedi evropske trendove prije tri godine započela je realizaciju projekta koji ima za cilj zamjenu starog sistema javne rasvjete led svjetiljkama i proširenje javne rasvjete u sve dijelove općine.

Projekat koji još uvijek nije u potpunosti realizovan pokazao je svoju opravdanost, jer je prošle godine ostvarena izuzetna ušteda električne energije po osnovu potrošnje električne energije.

Govoreći za Radio Konjic, sekretar općine Fadil Tatar kazao je, da su godišnje iz budžeta plaćali preko 250.000 KM na ime potrošnje električne energije za javnu rasvjetu. Samo u prošloj godini općina Konjic je platila po osnovu potrošnje javne rasvjete oko 90.000 KM.

„To su efekti koji su mjerljivi i vidljivi i općina Konjic će nastaviti sa okončanjem rasvjete u svim dijelovima općine sa led svjetiljkama. Ukupna vrijednost projekta je 6 miliona i 400 hiljada KM.“, kazao je Tatar, prenosi portal Novikonjic.ba

Prema tvrdnjama proizvođača LED svjetiljke imaju veoma dug vijek trajanja, čak do 20 godina. LED je čvrsto fizičko tijelo, poluvodički element koji električnu energiju pretvara direktno u svijetlost, za razliku od žarulja koje moraju proizvesti toplinu koja daje svjetlost. LED pretvara električnu energiju u fotone koje vidimo kao svjetlost. LED rasvjeta ima čisto svjetlo bez UV zračenja i mogućnost produciranja preko dva miliona različitih nijansi i boja. Lako se postavlja, kompaktna je i omogućava daljinsko upravljanje, a vijek trajanja rasvjete iznosi impresivnih 50 hiljada sati, tvrde proizvođači. Tehničke karakteristike LED rasvjetnih tijela donose uštedu od preko 50% električne energije u odnosu na klasičnu rasvjetu (živine i natrijeve žarulje), te 90% uštede za njeno održavanje.

Portal Novikonjic.ba pohvaljuje ovakav odgovoran pristup općinske administracije načelnika Emira Bubalo i vijećnika OV Konjic, koji osim uštede električne energije daje i značajan doprinos zaštiti okolišta.

Novikonjic.ba

Rate this item
(2 votes)