Italija: Pripravnica zbog hidžaba izbačena iz sudnice

Pripravnicu iz sudnice u Bologni izbacio je sudija jer smatra da Esma Belfakir nije poštivala kulturu i običaje Italije.

Advokatska pripravnica Esma Belfakir, pokrivena muslimanka u Bologni (Italija), koja je zbog hidžaba morala napustiti sudnicu, smatra kako pravo treba zaštiti vjerske slobode.

Belfakir, koja je rođena u Maroku, za agenciju Anadolija ispričala je ono što se desilo u sudnici u kojoj se nalazila kako bi prisustvovala ročištu.

"U sudnicu sam ušla s drugim advokatima koji su uključeni u slučaj. Sudija je počeo riječima 'Hoćeš li to skinuti?' Nije čak ni koristio riječ hidžab, niti me gledao u lice. Mislila sam da želi da neko skine kaput. Nisam ni pretpostavljala da se meni obraća", rekla je Belfakir.

Kada je shvatila da sudija Giancarlo Mozzareli govori njoj, naljutila se i upitala da li misli na hidžab.

'Časne sestre su kao ja'

Odgovorio je potvrdno, dodavši kako mora skinuti hidžab ukoliko želi ostati u sudnici.

Belfakir je odbila skinuti hidžab i odlučila napustiti sudnicu.

"Dok sam izlazila, sudija je prisutnima rekao kako to ima veze s poštivanjem kulture i običaja. Bilo je veoma loše čuti da je jedan sudija to uradio u ime kulture i običaja. Tu sam se nalazila da naučim raditi, da vidim kako se pravo treba primjenjivati, a ne da budem ponižena zbog vjere", rekla je ona.

Kazala je kako je dobila podršku na društvenim mrežama i da su pojedinci naveli kako, prema tome, ni časne sestre ne bi smjele ulaziti u sudnicu.

Belfakir je dodala kako je čula mnogo toga o načinu rada sudije i njegovim ličnim stavovima.

"Sigurna sam da nikada od časne sestre ne bi tražio da skine veo. Sigurna sam, jer časne sestre ne ponižavaju njegovu kulturu time što stavljaju veo, baš kao ni ja", dodala je ova djevojka.

Belfakir je rekla kako nekad želi ignorirati i nastaviti svojim putem, ali kako je riječ o nepravdi protiv koje je znanje najjače oružje.

Istakla je kako sudija mora znati zašto je pokrivena i da to ne utječe na obavljanje njenog posla.

Podrška iz cijelog svijeta

"Ako jednog dana budem advokat ili sudija, ne mogu se izboriti s takvom diskriminacijom. Ne mogu skinuti maramu. Ako niko ne štiti moja prava, ja ne mogu pomoći klijentima, ne mogu braniti njihova prava. Sa tog aspekta, pravo, koliko god to bilo teško, treba štititi vjerske slobode i ljude sve dok to negativno ne utječe na druge", smatra ona.

Upitana o tome kako je reagirala na poruke podrške koje su joj ljudi slali iz Italije, ali i drugih dijelova svijeta, kazala je kako je još uvijek ljuta zbog svega što se desilo, ali i kako je vidjela podršku za koju nije mogla ni pretpostaviti da postoji.

Čak i samo nekoliko dana nakon dešavanja u sudnici počele su pristizati poruke i pozivi podrške.

"Nisam sama. Mi, muslimanke, nismo same", rekla je Belfakir, dodavši kako su joj podršku pružile brojne organizacije, udruženja, asocijacije, političari, akademski radnici, islamska zajednica u Italiji, ali i brojni pojedinci.

Agencije/Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)