ESAD BAJIĆ: 50 NIJANSI DAVE

FOTO: Ilustracija Google FOTO: Ilustracija Google

Ima ona pripovijest o nepismenom skeledžiji i učenom jezikoslovcu koji je čuvši da skeledžija ne poznaje dobro jezik zaključio glasno, pred istim, da je zbog tog neznanja protraćijo pola života, pa mu je ovaj na pola rijeke, kada je skela pukla i počela tonut, čuvši da jezikslovac ne zna plivat, konstatovao da je time protraćio cio život.

Pojava u našem društvu koje su dosta slične ima poprilično. Znakovite su ove vezane za religijske krugove.
Prije su bili vjernici koji su znali koliko su znali, što nisu znali a imali bi potrebu saznati pitali bi hodže.

Hodža je ponešto i bez njihova pitanja petkom na hutbi objašnjavo tako da se to, manje više, nadopunjavalo prema potrebama.

Vjernici su bili kao neka obična vojska a hodža je bio specijalac. I u ratu je bilo obične vojske a bilo je i nekih specijalaca. Bili su oni što su udarali na linije a i onih što su iste branili od udara. Da su svi išli samo napadati vjerovatno vrlo brzo ne bi imali šta ni braniti...

Eh, danas, imam osjećaj da se pokušava od svih vjernika napravit specijalac. Klanjaš li? Klanjam! Postiš li? Postim! Kradeš li? Nisam (plaho)! Vjeruješ li da ćeš vidjet Boga na Sudnjem danu? Znaš li šta je Tagut? Koje je metode za odabir hadisa koristio Muslim? Znaš li kad nastupa prava zora? Kojim dijelom šake uzimaš taharet...
Jadni insan se postidi i pokaje što prizna ono troje na početku. Kakav je on vjernik kad ne zna ta važna pitanja? Još da mu prizna kako se prvo obriše toalet papirom, kad ga već ima, pa onda opere što treba oprat, bi se učenjak baildiso od njegova neznanja.

Nema tu cile-mile. Ne možeš biti običan vjernik- nema to, ima samo vjernik i taj vjernik mora naizust znat sva poglavlja knjige tevhida, mesele odabranih giganata vjere inače-ništa. Nema u vjeri komanda, logistika, sanitet, vojska, specijalne jedinice - samo specijalci.

-Al, brate ja čuo, došao jedan beduin pitao Poslanika šta mu je činiti... Poslanik nabrojao 5 stvari...

-Od kog si čuo, ko ga je prenio, znaš li sened... kako se ulema izjasnila o toj predaji... i tako još 50 mesela o nijansama krivog i neispravnog.

I ONDA KAŽU NEMA POSREDNIKA U ISLAMU, A KAD S HALALOM SVOJIM PODJEŠ LEĆ TREBA TI ENCIKLOPEDIJA 1000 KAKO ĆEŠ I 1001 KAKO NE SMIJEŠ.

Preuzeto sa FB profila: Esad Bajić/Novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)