10 knjiga koje svako mora da pročita, prema govornicima na TED konferencijama

U maju, odmah nakon glavnog TED događaja, TED blog je napravio listu knjiga, preporučenih naslova iz ove godine. Ovaj spisak je dovoljan da Vaše zalihe knjiga napunite u nekoliko narednih mjeseci.

Evo nekih od prijedloga knjiga koje su podijeljenje na fikciju i književnost koja podražava stvarnost, odnosno nefikcija. Ovi naslovi će biti vrlo interesantni za čitanje ove zime, bilo da ih birate za sebe ili za poklon.

Fikcija

“The Handmaid’s Tale” Margaret Atwood – Radnja ovog romana se odvija u bliskoj budućnosti i govori o užasnoj sudbini ljudi, i preuzimanju vlade od ekstremne vjerske grupe u kojoj dominiraju muškarci, a podržavaju ih pasivne žene. Žene su potčinjene, domaćice, prostitutke i raspoloživa roba. Čitanje ove knjige postavlja pitanje: “Da li je ovo upozorenje za našu budućnost ili je to samo piščeva fantazija?”

“The Silver Pigs” Lindsey Davis – Prvi dio detektivske priče priče se odvija u drevnom Rimu. Ova knjiga će učiniti da shvatite da kriminal, korupcija, policija i borba protiv kriminala nisu novi koncept.

“The Signature of All Things” Elizabeth Gilbert – Tema ovog romana prati život neprijatnog “ženskog filozofa”, koja je rođena 1800. godine. Otvorit će Vam prozor u razvoj nauke kao profesije u XIX vijeku. Knjiga je idealna za sve one koji se pitaju kako smo saznali sve o evoluirajućem svijetu i iskustvu kako postati naučnik.

“Five-Carat Soul” James McBride – Ovo je zbirka kratkih priča postavljena na raznim ubjedljivim mjestima i vremenskim periodima, toliko kreativna i bogata da bi bila prava šteta propustiti ovu knjigu.

“1984” George Orwell – Smatra se da bi čitanje ove knjige trebalo biti obavezno, budući da dodiruje mnogo pitanja koja se danas razmatraju. Manipulisane vijesti, neželjeni nadzor samo su neke od stvari kojih ste svjesni ili niste, a ova knjiga ima odgovore.

Nefikcija

“Modern Romance” Aziz Ansari i Eric Klinenberg – Ovo je jedna od onih knjiga o kojoj ćete stalno razmišljati i citirati je. Dobro istražen i provokativan pogled na historiju romansa, udvaranja, braka, stavljajući u kontekst fantastičan pritisak koji su naše aktuelne ideje stavile na naš ljubavni život i partnera. Ovo je odlična knjiga za one koji su u braku, a i za one koji razmišljaju o njemu.

“iGen” Jean M. Twenge – Ovo je alarmantna knjiga koja govori o generacijama rođenim nakon 1995. godine, koji su odrasli sa mobilnim telefonima, Instagramom i ostalim aplikacijama koje moderno doba nudi. Dokumentovana istraživanjima daje odgovore zašto su današnja djeca više buntovna, manje tolerantna, nesrećna i potpuno nepripremljena za odrastanje.

“Drop the Ball: Achieving More by Doing Less” Tiffany Dufu – Ova knjiga je podsjetnik na to kako žene uspijevaju da rade dva posla i to puno radne vrijeme, jedan van kuće – plaćeni i drugi kod kuće – neplaćeni.

“The Power of Moments: Why Certain Experiences Have Extraordinary Impact” Chip i Dan Heath – Uprkos naslovu, ova knjiga nije o trenucima, radi se o tome šta to stvara moćna iskustva i uspomene. Može Vam pomoći pri planiranju događaja na poslu, također, i u planovima sa porodicom.

“Athena Rising: How and Why Men Should Mentor Women” W. Brad Johnson i David Smith – Ovo je svakako dobar izbor. Johnson i Smith pružaju savršen vodič kako da budete mentor koji je potreban ženama.

Poslovnisvijet/Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)