PUNIM JEDRIMA U NOVU 2018. / Volonteri i prijatelji konjičke regije postaju udruženje od društvenog interesa i adresa za pozitivne snage Konjica

Na kraju godine uvijek se svode računi. Šta je dobro bilo, šta se moglo uraditi bolje.

Adis Muhibić, predsjednik Udruženja Volonteri i prijatelji konjičke regije (VIPK), rekao je za naš portal, na pitanje kako ocjenjuje rad udruženja u protekloj godini, da je „VIPK tokom prošle godine bio u svom punom kapacitetu na usluzi sugrađanima i onima koje nevolja pritišće, a posebnu pažnju usmjerili smo ka ispunjavanju strateške odluke o jačanju uzajamne i odgovorne saradnje između volontera i političkih predstavnika lokalne vlasti u Konjicu čije prve plodove očekujemo početkom 2018. godine.“

„Pored toga, povezali smo 40 mladih iz Konjica i Nevesinja koji su uzajamnim posjetama vjerskim objektima i gradovima ostvarili iskrena prijateljstva projektom „Dobar komšija zlata vrijedi“ koji je podržala Američka ambasada u Sarajevu. Iduće godine planiramo zajedničke ljetne kampove sa mnoštvom zabavnih i edukativnih sadržaja što će u konačnici dovesti do stvaranja brojnih novih prijateljstava i ojačati novi val tolerancije prema drugome i drugačijem.“, kazao je Muhibić.

Istaknuto je da je posebno primjetan napredak u povećanju broja mladih članova koji dolaze iz Srednje škole Konjic, a VIPK je u ovoj godini postao dobitnik priznanja Američke ambasade „Šampioni volonterizma“ i zahvalnice Udruženja maloljetnih boraca ARBIH općine Konjic.

Važno je istaći da su volonteri pomogli konjičkom Udruženju dijaliznih pacijenata u prikupljanju 80.000 KM koje će pomoći da pacijentica, Anela Ćosić otputuje iduće godine u Francusku i izvrši uspješnu transplataciju oštećenog bubrega, što je želja svih njenih prijatelja. Također, animirali su konjičke političare koji „sjede“ u Parlamentu FBIH te su usvojene i Izmjene i dopune Zakona o transplataciji.

Ove godine volonteri su priredili i tri prelijepa događaja za konjičke mališane i odrasle: organizovali su ZU-kino na otvorenom, radionice za njemački jezik i kraj godine dočekali organizujući tradicionalni Karneval dječijih osmijeha čime su uveli grad u Novu 2018. godinu.

Na kraju, volonteri su poželjeli sretnu i uspješnu Novu 2018. godinu svim Konjičankama i Konjičanima ovdje i širom svijeta.

Fotografija Volonteri i prijatelji konjičke regije.

Novikonjic.ba

Rate this item
(3 votes)