Osumnjičeni za ratne zločine u Konjicu pušteni na slobodu

Krivično odjeljenje Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je pritvor za 10 osumnjičenih u predmetu Esad Ramić i dr. te im odredio mjere zabrane.

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 28.12.2017. godine, za ukidanje mjere pritvora i određivanje mjera zabrane, prema osumnjičenim Ramić Esadu, Nikšić Šefiku, Alikadić Adnanu, Pirkić Mitku, Balić Redži, Lukomir Hamedu, Hebibović Ismetu, Padalović Almiru, Ćibo Senadinu i Ramić Aganu, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 28. decembra 2017. godine, donio rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Tužilaštva, te je prema navedenim osumnjičenima ukinut pritvor i određena sljedeća mjera zabrane:

Zabrana sastajanja sa određenim osobama iz člana 126a) stav 1. tačka c) ZKP BiH, i to sa osumnjičenim i sa svjedocima u predmetu Tužilaštva br. T20 0 KTRZ 0001679 11, uključujući i približavanje istima na udaljenosti ispod 100 metara.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Ramić Esad, Nikšić Šefik, Alikadić Adnan, Pirkić Mitko, Balić Redžo, Lukomir Hamed, Hebibović Ismet, Padalović Almir, Ćibo Senadin i Ramić Agan osumnjičeni su zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka a), d), e), f), g), h) i k) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi sa članom 180. stav 1. istog zakona.

Tužilaštvo BiH jutros je podiglo optužnicu protiv ukupno 14 optuženih koji se terete se za ratne zločine koji obuhvaćaju ubistvo više desetina civila srpske nacionalnosti, oba spola i različite životne dobi, mučenja, zlostavljanja, pljačkanja i progon gotovo cjelokupnog civilnog stanovništva srpske nacionalnosti sa područja Konjica, Bradine i okoline, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi terete da su u za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematskog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline, u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura Armije RBiH, TO-a, HVO-a, MUP-a i paravojnih formacija, učestvovali u tom napadu i postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Terete se da su odgovorni za napade i ubistva više desetina civila srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima je bilo djece i starijih osoba, te mučenja, zlostavljanja, nečovječna postupanja, protivpravna zatočenja, većeg broja žrtava srpske nacionalnosti iz grada Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela, te drugih sela koja se na području opštine Konjic vezuju na navedena sela.

Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i objekte za zatočenje na području Konjica, gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a počinjeni zločini tokom 1992. i 1993. godine, prouzročili su progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti sa navedenog područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnog boravišta.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 167 svjedoka, tri stručna vještaka i prilaganjem oko 780 materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

N1/Novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)