PRIDRUŽI SE I PODRŽI KAMPANJU: BEŽIČNO – NEVIDLJIVO, A BOLNO - zaustavimo nasilje nad ženama i djecom putem Interneta i mobilne telefonije -

Centar ženskih prava iz Zenice (ranije Centar za pravnu pomoć ženama) kampanju provodi uz podršku nevladinih organizacija i pojedinaca u 13 gradova Federacije Bosne i Hercegovine: Bihać, Bugojno, Goražde, Gornji Vakuf/Uskoplje, Konjic (Volonteri i prijatelji konjičke regije), Maglaj, Mostar, Sarajevo, Travnik, Tuzla, Visoko, Žepče i Zenica.

Kampanja ima za cilj da skrene pažnju javnosti na problem i ozbiljnosti posljedica nasilja nad ženama i djecom u čijem se izvršenju koriste savremene tehnologije i mobilna telefonija i nemogućnost sankcionisanja počinitelja, zbog nepostojanja zakonskog okvira.

Krivični zakon Federacije BiH (KZ) određuje nasilje u porodici prilično općenito, što ostavlja mogućnost različitog tumačenja prilikom primjene u praksi, onda kada se radnja nasilja počini putem informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT).

Vjerovatno ste i sami bili svjedoci ovog nasilja, a da to niste ni znali. Često ćete surfajući naići na intimne fotografije žena ili slične sadržaje, koje javnosti prikazuje bivši partner ili supružnik nakon prekida romantične veze ili usljed svađe sa partnericom. Ovo je samo jedan od primjera IKT nasilja. Veliki broj žena prima prijetnje putem telefonskih poziva, SMS-ova i društvenih mreža. U većini slučajeva te prijetnje se ostvare u stvarnom životu.

Praksa pokazuje da čak i kada se nasilje putem IKT prepozna kao specifičan način vršenja psihičkog nasilja i dalje ostaje problem krivičnog procesuiranja počinilaca IKT nasilja, zbog zakonskog okvira, koji ne reguliše izričito ovaj način izvršenja nasilja.

Centar ženskih prava formirao je ekspertnu radnu grupu koju su činili/e Udruženje žena sudija u BiH, i eksperti/ce: Džumhur Jasminka - Ombudsmenka BiH; Zahiragić Adisa - sutkinja Kantonalnog suda Sarajevo; Maličbegović Enes - sudija Kantonalnog suda Zenica; Begić Jasmina - sutkinja Vrhovnog suda FBIH; Hadžiomerović-Muftić Hajrija – federalna tužiteljica; Glavaš Nedeljko - predstavnik MUP ZDK; Korajlić Nedžad - dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Ova grupa je 15. novembra 2017. godine podnijela Inicijativu sa prijedlogom teksta Nacrta za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona FBiH koja će se razmatrati početkom marta 2018. godine.

U cilju donošenja izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović bila je domaćin sastanka održanog u Sarajevu na inicijativu ombudsmenke za ljudska prava Jasminke Džumhur i Centra ženskih prava Zenica.

Ocjenivši sastanak veoma konstruktivnim potpredsjednica FBiH Mahmutbegović upozorila je da su svi građani svjedoci problema krivičnih djela putem informacionih tehnologija, što u Krivičnom zakonu FBiH nije prepoznato.

„Zato podržavam inicijativu i preuzela sam na sebe obavezu da se u kontaktu sa Federalnim ministarstvom pravde i Vladom upute u proceduru navedene izmjene i dopune. Uz to, prije mjesec dana upućena je još jedna inicijativa Udruženja Žene ženama, te bi cjelokupan Zakon trebao pretrpiti promjene i da ide u formi novog zakona, koji će prepoznati sve probleme u sadašnjoj praksi i pokrenute inicijative da se mijenja Krivični zakon FBiH.“, zaključila je Mahmutbegović na sastanku održanom, 4. decembra.

U cilju podrške ovoj Inicijativi pozivamo Vas, da potpišete on line peticiju podrške na sljedećem linku: https://www.onlinepeticija.com/zaustavimo_nasilje_putem_interneta_i_mobilne_telefonije

Pogledaj video: https://www.youtube.com/watch?v=HWPdQhCuevk&t=11s, https://www.youtube.com/watch?v=7GOEuZMQ7tQ

Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)