ZA POHVALU: Učenici Druge OŠ Konjic posjetili vjerske institucije u gradu

FOTO: Facebook FOTO: Facebook

Brojni učenici VII razreda Druge osnovne škole predvođeni svojim nastavnicama, Mevludom Gakić (Historija), Azemino Potur-Merušić i Elvedinom Habib (Islamska vjeronauka) početkom decembra posjetili su vjerske institucije u Konjicu, saznaje portal novikonjic.ba.

“Posjeta je organizovana prema Godišnjem planu i programu iz predmeta Historija, a u korelaciji sa predmetom Islamska vjeronauka. U katoličkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja učenike su dočekali sestra Majda i fra Ferdo Zovko te održali predavanje o postanku hrišćanstva, gradnji crkve i samostana, kulturi uopće, blagdanima koji dolaze, saradnji sa drugim vjerskim zajednicama u Konjicu.

Prijatan doček učenici su imali i od strane paroha Pravoslavne crkve Milana Bužanina, koji je također održao predavanje o crkvi Sv. Vasilija Velikog, iako su u toku radovi na unutrašnjoj rekonstrukciji. Crkva je sagrađena 1886. godine, a proglašena bh. nacionalnim spomenikom 2007. godine.

Ispred Islamske zajednice učenicima je predavanje održao, Esad ef. Bajić. Pri tom je obratio pažnju na pojavu Islama na području općine Konjic, izgradnji džamija, važnosti islamske vjere i kulture, tolerancije koju vjera Islam sa sobom nosi, tradicije vjerskog suživota.

Fotografija Druga osnovna škola Konjic.

Svi predavači su istakli i važne vjerske događaje u decembru, kao što su rođenje poslanika Muhammeda a.s., božićni praznici tj. rođenje Isusa Hrista. Vjerski praznici su također jedan od povoda zajedničkog druženja pripadnika raličitih religija.”, saopćeno je iz Druge OŠ Konjic.

Fotografija Druga osnovna škola Konjic.

Redakcija pohvaljuje vrijedne učenike i nastavnike koji jačaju odgovornost prema zajednici i promovišu multietničku vrijednost našeg grada i države Bosne i Hercegovine.

Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)