Bukvarević razgovarao s predstavnicima boračke koordinacije iz Konjica

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević održao je danas u sjedištu Ministarstva sastanak sa delegacijom Koordinacije boračkih udruženja iz Konjica.

Razgovarano je o dvije teme - zapošljavanju branioca i članova njihovih porodica i podršci radu Fondacije za pružanje pravne pomoći braniocima i članovima njihovih porodica.

Pored delegacije iz Konjica, sastanku su prisustvovali i predsjednik kluba Bošnjaka pri Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Osman Ćatić, savjetnik premijera FBiH general Fikret Prevljak i komandant Nezim Halilović Muderiz, te predstavnici Koordinacije boračkih udruženja ARBiH Šerif Patković, Esad Delić, Sabahudin Ramić i Almin Škrijelj.

Ministar Bukvarević je upoznao prisutne o projektima zapošljavanja putem boračkih zadruga i putem projekata zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca, koji se realizuju zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje.

Još jednom je naglašeno da su projekti zapošljavanja glavni prioritet u pružanju pomoći braniocima i članovima njihovih porodica.

Kao pozitivan primjer, istaknuta je firma „Igman“ iz Konjica, koja je u 2017. godini zaposlila više od 90 članova porodica šehida i drugih boračkih kategorija.

Veliku ulogu u tome je imala Jedinstvena organizacija boraca Konjic, koji su na terenu proveli aktivnosti prikupljanja podataka i predlaganja kandidata za zapošljavanje.

Pokrenuta je i inicijativa da se u Zakonu o pravima branilaca i članova njihovih porodica, definišu kaznene odredbe za one poslodavce koji ne daju prednost prilikom zapošljavanja braniocima i članovima njihovih porodica.

Također, na sastanku je data apsolutna podrška radu Fondacije za pružanje pravne pomoći braniocima i članovima njihovih porodica u sistematskom rješavanju ovih pitanja i još jednom je upućen poziv svim institucijama da pomognu rad ove fondacije, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića.

Avaz.ba/Novikonjic.ba

Rate this item
(2 votes)