MIRSAD ČUKLE: Kuda ide Bosna i Hercegovina?

FOTO: Ilustracija Google FOTO: Ilustracija Google

Nad ovim pitanjem, zamišljeni i zabrinuti, danas 25.11. 2017., trebaju biti svi građani BiH.

O 74 protekle godine državnosti može se govoriti sa više aspekata, a to su historijski, teorijski, politički, ekonomski, demografski. Međutim, uvijek je osnovno pitanje šta da se radi, danas i ovdje?

Kada je riječ o budućnosti, prvo se treba obratiti mladima, jer je to primarno njihov teren i interes. Oni su pasivni, neorganizovani, pocijepani po nacijama i strankama, podređeni, korumpirani od strane vlasti koja jede njihovu budućnost. Vedrana Rudan kaže da su mladi najzlostavljanija grupa ljudi, nemaju elementarna ljudska prava, kao što su pravo na rad, krov, zdravlje, obrazovanje.

“Budite stvarni, a ne „heroji“ fejsbuka, ne budite fejsbukvani, jebale vas peticije i fejsbuk“ poručuje mladima ova poznata spisateljica.

Ko odlučuje o budućnosti i izgledu države, ko i kako vodi Konjic u budućnost, ko i kako stvarno raspoređuje budžetski novac, npr. 200.000 KM za sport kad nema sportskog saveza? Koliki su dugovi općine po glavi stanovnika, gdje nam borave djeca i mladi u slobodno vrijeme kad nema parkova, a sportske i kulturne aktivnosti moraju se plaćati?

Razumijevanje rata u bivšoj Jugoslaviji, u BiH i u općini Konjic, važan je faktor u izgradnji čvrste osnove za budućnost. Šta mladi znaju o ratu u Konjicu kad još nema knjige o odbrani grada, ratna dešavanja nisu dokumentovana, nema još ni jedne optužnice za granatiranje i snajperisanje grada i građana.

Ko osim VIPK-ovaca obilježava datume pogibije grupa građana 4.6., 23.3., 11.8. i druge, grad nema crvenih „ruža u asfaltu“. Ko je izveo hiljadu djece na Ljubinu 14.9., na Prevlje, na Bjelimićem ili Bokševicu gdje se branio Konjic i BiH?

Konjic jeste odbranio BiH, ali nedovoljno se to zna u javnosti, nedovoljno se ponosi time.

Status grada nedavno su dobili Cazin, Livno i Goražde, pripremaju se Čapljina, Ljubuški i Srebrenik. 3.11. promovisane su nove općine i gradovi sa povoljnim poslovnim okruženjem. Cerifikat BFC SEE dobile su općine Doboj, Gradačac, Jablanica, Novi Grad Sarajevo, Posušje i Zenica. Konjica nema među ovim gradovima.

Općina je 23. 2. 2009. potpisala Ugovor sa EPBiH da će 15 MHE na Neretvici biti u funkciji do kraja 2012., a do danas ni jedna nije ni započeta.

Sve ovo ima veze sa danom državnosti, jer BiH se poštuje, brani i gradi radom znanjem, poštenjem, demokratijom.


M.Č./Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)