U ČAST DANA DRŽAVNOSTI BIH / BPS Jablanica organizovao javnu tribinu: "Gdje je Bosna i Hercegovina od ZAVNOBIH-a do danas?"

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Jablanici je upriličena javna tribina na temu "Gdje je Bosna i Hercegovina od ZAVNOBIH-a do danas?

Organizator tribine bila je Bosanskohercegovačka patriotska stranka Sefer Halilovic.

Prisutnima su se obratili - General Armije RBiH, Sefer Halilović te profesori na Univerzitetu "Dzemal Bijedic ", Prof. dr. Edin Rizvanovic i Prof. dr. Adnan Velagić.

Profesor Velagic, doktor nauka na polju historije dao je uvid u hiljadugodisnju historiju Bosne te poseban naglasak na zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjic Gradu 1943.

Naglasio je posebnu vaznost ovog datuma u svrhu ocuvanja identiteta Bosne.

Profesor Edin Rizvanovic pričao je o pravnoj formi ovog zasjedanja. Poseban osvrt dao je na danasnje stanje oko izbornog zakona gdje su vidljive mnogobrojne nelogicnosti u svrhu interesa pojedinaca.

”Armija BiH je najveća stvar koja se dogodila u Bosni. Multietnička struktura Armije BiH, ta bosanska struktura, imala je za cilj da odbrani Republiku BiH, zemlju jednakopravnih građana i naroda. Kao takva je bila smetnja svim nacionalistima, četnicima, ustašama…, nacionalistima svih boja i svih naroda. Na sve načine su tu Armiju BiH, kao i državu koju je branila, pokušavali uništiti, a nakon toga su je na različite načine, propagandne i druge, htjeli pokazati drugačijom no što ona jeste. Armija BiH je nešto veličanstveno što su dali bosanski patrioti”, kazao je penzionirani general Sefer Halilović.

Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)