Izložba emocija u Muzeju Grada Zenica: Promocija knjige „Tragom čaja od papaje“ čiji je autor knjževnik i novinar Said Šteta

Četvrtak večer, 9.novembra 2017.godine, ostat će za nezaborav brojnih posjetilaca Muzeja Grada Zenica, gdje je promovisana nova knjiga, treća po redu, pod naslovom „Tragom čaja od papaje“ čiji je autor književnik i novinar Said Šteta. Promotori knjige bili su: izdavač mr. sc. Nihad Čamdžić , direktor Fondacije „Alast“, urednik knjige, ujedno i tehnička priprema: mr. sci. Fuad Dedić i prof.dr. Marijana Nikolić iz Tuzle, inače vanredni porofesor na filozofskom fakultetu u Tuzli i Zenici. U odsustvu ostalih

recenzenata: prof .dr. Džemaludina Latića, koji je u Turskoj, književnice Suade Suljić-Sokolović, koja živi i radi u Melburnu-Australija, Adile Krndžija, novinarke i urednice radija „Naša riječ“ Čikago-SAD, i novinara i publiciste, Faruka Midžić- Midža, moderatorica Belma Dedić je pročitala dijelove njihovih recenzija. Početak promocije obilježio je svojim recitalom dijela priče „Tragom čaja od papaje“ glumac BNP Zenica, Nusmir Muharemovi, koji je nešto kasnije sa pričom „Fatma“ rasplakao brojnu publiku i ovu kuću uspomena, Muzej Grada Zenica, pretvorio u muzej emocija. U muzičkom dijelu nastupili su: Nejira Dedić vokal, Emir Pihljak, vokal i gitara, i Edin Čehić, gitara i Ajla Gluhić flauta.

Vrlo emotivno u svome obraćanju o autoru je govorio predstavnik izdavača, mr.sci. Nihad Čamdžić, kazavši da ga pored knjige „Legenda o Ali paši“ jedino još ova knjiga uspjela rasplakati. Urednik knjige mr.sci. Fuad Dedić govorio je o tehničkom dijelu nastajanja knjige, ali se osvrnuo i na neke poruke koje su njega dirnule iz knjige i poručio prisutnima da obavezno pročitaju priču „Na dobitku“.

Nakon urednika, prisutnima se obratila prof.dr. Marijana Nikolić, govoreći o jeziku autora kao autohtonom jeziku naših nana i nena, naših avlija i sokaka, naglašavajući njegovu nepatvorenost i melodiku. „U svakoj priči možemo prepoznati jednog malog boosanskohercegovačkog čovjeka, ali i svako od nas se može prepoznati bar u jednoj priči, i zato ova knjiga ima notu prepoznavanja“, naglasila je profesorica Marijana.

Autor Said Šteta rekao je da je knjiga „Tragom čaja od papaje“ na neki način presjek proteklog stvaralačkog rada, kako književnog, tako i novinarskog, oslikanog u životima ljudi u njegovom okruženju.

„Svemogući mi je podario prijatelje koji otškrinuše vrata ovoj knjizi, ali i još puno prijatelja koji se zajedno sa mnom, svojom riječju, svojim fotografijama i umijećem kojeg imaju, ugradiše u ovu knjigu. Prijatelji su moje bogatstvo sa kojim dunjalukom hodim. Hvala im od srca“, zaključio je autor a potom recitovao svoju pjesmu „Kadaif“ kao najavu nove zbirke poezije.

Na kraju, uz pjesmu „Čudna jada od Mostara“ grada upućena je poruka prijateljstva i ljubavi kao sjećanje na rušenje Starog mosta u Mostaru, jer autor je upravo odabrao taj datum za promociju svoje nove knjige. Sa profesoricom Marijanom rukama je simbolički napravio most, most prijateljstva. Bila je ovo svojevrsna izložba emocija u Muzeju Grada Zenica.

Redakcija

Kadaif

Jutro je

iz zemlje vire kaćuni prvi

jesen rasipa boje

Vjetrovi plešu

na dlanovima studen se mrvi

dok prsti traže prste da se spoje

Sunce namiguje

crtamo osmijehe pogledima na licu

u cvrkutu ptica zarobljeni

Odlaze

a ja poželim malu lastavicu

od zime da joj čuvam pogled sneni

Zembilj

na travi što ne umire, samo žuti

nebo miriše na kadaif i sladi

A na usnama

uzdah, sija kao biser otkinuti

i leptirovi umiru mladi

Molim vas...danas je 09.novembar, dan kada su 1993. neke budale srušile Stari most u Mostaru. Tada su ubili moju mladost, moje uspomene, jer sam u čardaku na desnoj obali sjedio nebrojeno puta i pisao poeziju. I pjesme su moje zapalile budale u mojoj rodnoj kući. Ali ja ne znam mrziti, jer u ovom srcu ima mjesta samo za ljubav i zato vas molim da ova promocija pošalje poruku i bude novi most prijateljstva...MOST LJUBAVI!

Nakon toga Emir uz gitaru započinje sevdalinku „Čudna jada od Mostar grada“ kome se pridružuju i ostali članovi muzičke grupe, promotori, svi koji žele živjeti i pjevati, a zatim rukama prave lučni most- simbolika “Starog mosta“ u Mostaru

13. MODERATOR Poštovani prijatelji knjige, u ime autora i promotora i svoje lično, zahvaljujem vam se na posjeti . Napominjem da knjigu možete kupiti ovdje po cijeni od 10 KM. Hvala vam još jednom!

Said Šteta/Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)