AKTUELNO: Konjički srednjoškolci posjetili sajam minerala u Kreševu

FOTO: Novikonjic.ba FOTO: Novikonjic.ba

Trideset učenika drugih razreda Gimnazije Konjic, sa profesoricama, danas su u Kreševu posjetili 14. sajam minerala, stijena, fosila, poludragog i dragog kamenja.

Izlet je organizovala profesorica hemije Elma Bubalo. Također, učenici su posjetili kreševski Samostan i Crkvu, te se upoznali sa ostalim znamenitostima i ljepotama ovoga gradića, koji nema nezaposlenih i u kojem je turistički ured otvoren 24 sata.

Anto Buzuk, predsjednik Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti "Kreševo", učenike je upoznao sa bogatom historijom Kreševa, u kojoj se izdvaja povijest rudnika srebra i željeza, te kovački zanati.

Kreševski Samostan prvi put se spominje 1339. godine, a knjižnica osim radne sobe pisca fra Grge Martića (1882.-1905.), čuva najstariju knjigu u regiji o kovinama, De re metalica koju je pisao Gorgija Agrikole, a koja je štampana u Bazelu 1657.

Svi su prezadovoljni jednodnevnim edukativnim izletom u Kreševo, poslije kojeg su se oko tri sata zadržali u Sarajevu.

Pohvale za ovaj edukativni izlet rekli su nam učenici: Harun Subašić, Adnan Macić, Jasmina Džino, Hana Elezović, Amna Makan, Tarik Terzić, Medina Proho, Šejla Grcić, Aida Karađuz, Lejla Mehanoli, Ajdin Zolj, Erna Kezo Ilhana Balić i drugi.

Autobus i vozač firme "Terzić" bili su na visokom nivou.


M.Č./Novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)