Svjetsko čudo iz Konjica, namještaj kao svjetska kulturna baština

Priča s povodom: u završnici uređenja Mikser House prostora u Sarajevu, neposredno pred otvaranje narednog vikenda, u ovaj novi multimedijalni kulturni centar, kao zanimljiv simbol, stiže ”Bosanski leteći ćilim”, čudesno djelo Zanata iz Konjica.

Najkraći mogući opis svjetskog čuda iz Konjica glasi: kolekcije ručno rađenog namještaja porodice Nikšić čuvaju se u znamenitim muzejima, uvrštene su na listu Nacionalnih spomenika BiH, a zahvaljujući njima zanat drvorezbarstva u BiH nominiran je za svjetsku UNESCO listu kao nematerijalna baština.

Priča je to o maloj tvrtki Zanat iz Konjica, u vlasništvu porodice Nikšić, koja je opet u centru medijske pažnje, ovaj put posredno, u domaćem muzičkom svijetu.

Naime, u zadnjim pripremama za otvaranje Mikser House u Sarajevu, multimedijalnog kulturnog centra, čiji početak rada se čeka s velikom znatiželjom (uz predviđanja da će i muzičkoj i generalno umjetničkoj sceni u BiH dati još jednu vrijednu dimenziju), objavljeno je: Zanat iz Konjica daruje za enterijer Mikser House kompleksa čuveni bosanski leteći ćilim. Simbolični je to čin koji ne treba tumačiti.

Premijerno predstavljen na sajmu namještaja u Kelnu 2016., leteći ćilim kao remek djelo sarajevskog arhitekta Emira Salkića (naslovna fotografija) privukao je ogromnu pažnju i, eto, u Sarajevu će biti trajno dostupan javnosti.

Ko su Nikšići?

Da bi odgovorili na pitanje, vraćamo se u daleku prošlost. Orhan i Adem Nikšić su četvrta generacija koja se bavi drvorezbarskim zanatom, što je započeo njihov šukundjed Gano, tek kao hobijem, izučavajući tehniku koja je u to vrijeme bila rasprostranjena u selima na domak Konjica. Gano je tehniku razvio i usavršio, a zatim ju je prenio na svojeg sina Adema, koji ju je počeo primjenjivati na luksuznom namještaju i 1927. godine osnovao je tvrtku. Ademov namještaj doživio je velik uspjeh i bio je jako cijenjen u to vrijeme, a mogao se naći u vilama i salonima tada uglednih obitelji.

Posebno umijeće rezbarenja drveta u naslijeđe su dobili Ademovi sinovi Besim i Mukerem, a danas ga nastavljaju Besimovi sinovi Orhan i Adem.

Ni u početku, niti danas to nije samo posao. Nikšići su već skoro cijelo stoljeće vizionari i ljudi koje vodi posvećenost. Zanat, koji je u Konjicu bio jako rasprostranjen i prije Drugog svjetskog rata njime se bavilo više od 30 familija, bez njih bi danas bio zaboravljen.

U vrijeme potpunog nestajanja brojnih zanata, Konjičani ne samo što doprinose tome da drvorezbarski zanat, ipak, i dalje živi, već proizvode različite vrste modernog namještaja sa tradicionalnim elementima rezbarstva.

– Osmislili smo moderniji dizajn i nazvali smo ga ‘Manulution’, odnosno revolucija u ručnom radu, što znači da u moderne proizvode ugrađujemo detalje ručnog rada, – objašnjava Adem Nikšić.

Zbog toga su njihovi proizvodi izlagani na sajmovima posvuda po svijetu, a posebno je vrijedno da su dva puta zaredom izloženi na prestižnom sajmu za dizajnirani namještaj u New Yorku.

Zanat na salonu namještaja u Milanu 2017.

Moderno i komercijalno, naravno, prepliće se i sa trajnom ulogom koju Zanat i Nikšići nikako ne zapostavljaju, a glasi: u BiH još uvijek nema niti jedan spomenik nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a, a kada je prije par godina u BiH stigla grupa eksperata iz UNESCO-a, oni su iz naše zemlje, na prvo mjesto, kao potencijalni spomenik, stavili upravo konjičko drvorezbarstvo.

Vratimo se na početak priče.

Zašto su iz Zanata svoj atraktivni bosanski leteći ćilim donirali baš za Mikser House prostor u Sarajevu?

Osim najvidljivijeg i masovnoj publici najbližeg kontinuiranog muzičkog programa, MH će imati i niz drugih vrijednih segmenata u kulturi, među kojima zapaženo mjesto ima dizajn. Jedan od tih sadržaja se naziva ”Balkan Dizajn Shop”, gdje će se naći prozvodi najprogresivnijih proizvođača namještaja sa Balkana, od Zanata, Gazzde i prostoria ltd.

Dani se broje dok svi sadržaji ne budu dostupni javnosti. A sve počinje uz programe otvorenja sarajevskog Mikser House – koncertima Ramba Amadeusa(8. septembar), te dvostrukim koncertom Urban & 4 i sarajevske grupe Skroz (9. septembar).

http://www.glas.ba/2017/09/05/svjetsko-cudo-iz-konjica-namjestaj-kao-svjetska-kulturna-bastina/

Novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)