JABLANICA: Mladi Konjica i Nevesinja posjetom Muzeju „Bitka za ranjenike“ uspješno okončali projekat „Dobar komšija zlata vrijedi“ podržan od USA Ambasade u BiH

Foto: novikonjic.ba Foto: novikonjic.ba

JABLANICA – Volonteri i prijatelji konjičke regije (VIPK) u saradnji sa nevesinjskom Organizacijom kreativnog okupljanja (OKO) i Udruženjem MS upriličili su danas zajedničku posjeti Muzeju „Bitka za ranjenike“ te su svečanom završnicom okončali posljednju fazu projekta „Dobar komšija zlata vrijedi“ podržan od USA Ambasade u Bosni i Hercegovini.

Jablanički muzej čuva sjećanje na izuzetnu antifašističku bitku za spas preko 4.000 ranjenika koju su vodile i dobile partizanske jedinice protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga u februaru i martu 1943. godine. Historijski čas mladima Konjica i Nevesinja održao je kustos i direktor muzeja Ćamil Cero koji je naglasio da je po humanosti, da se istraje i strateškoj zamisli komandanta partizanskih snaga Josipa Broza Tita ova bitka ušla u sve vojne udžbenike svijeta.

Podsjećamo javnost, prošle godine u mjesecu oktobru mladi iz konjičkog Udruženja VIPK i OKO iz Nevesinja realizovali su prvu fazu homestay programa „Dobar komšija zlata vrijedi“, koji je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. U Konjicu su djevojke i momci učestvovali u radionici čiji je cilj bilo razbijanje stereotipa i predrasuda u vezi s vjerskom i nacionalnom pripadnosti.

"To je homestay program u kojem su djeca iz manjeg bh. entiteta dolazila nama u Konjic, odnosno mi smo odlazili u Nevesinje. Motivirali smo i povezali 40 mladih iz dva entiteta, da sarađuju jedni s drugima, da rade zajedno i da se uspostavi dugi vijek trajanja prijateljskih odnosa s vršnjacima u dvije susjedne općine. Uzajamnim razumijevanjem kroz interaktivne radionice i upoznavanjem s kulturom i tradicijom različitih religija, posjetom sakralnim objektima i multikulturalnom historijskom nasljeđu, mi smo definitivno razbili predrasude i stereotipe te ojačali duh tolerancije kojim želimo da gradimo bolju Bosnu i Hercegovinu“, istakla je koordinatorica projekta, Almedina Kašić.

Drugi dan boravka bio je rezervisan za obilazak znamenitosti grada te posjeta Crkvi sv. Vasilija Velikog, novoizgrađenoj Gradskoj džamiji, Crkvi sv. Ivana Krstitelja i galeriji Franjevačkog samostana. Nevesinjci su bili oduševljeni našim gradom, kulturno-historijskim i prirodnim znamenitostima, a predstavnici crkava i vjerskih zajednica (Paroh Milan Bužanin, Ruhid ef. Nezir i gvardijan Fra Ferdo Boban), upoznali su učesnike projekta sa najznačajnijim vjerskim objektima u Konjicu i sa religijskim učenjima, gdje je posebno akcentirana važnost izgradnje trajnog mira iz religijske perspektive sa ciljem uključivanja svih društvenih faktora u proces vraćanja povjerenja.

Drugi susret okupljanja mladih bila je volonterska akcija u Nevesinju početkom aprila ove godine. Na lokacijama koje je odredila stručna služba općine Nevesinje (oko osnovne i srednje škole, sportske dvorane, vrtića i Partizanskog groblja) volonteri su zasadili 50 sadnica javora u „drvored prijateljstva“ i time dali trajni pečat ljepšem izgledu grada uz poruku da žele bolju zajedničku budućnost. Ovo je bio prvi put da je mladost Konjica došla u posjetu vršnjacima iz Nevesinja. Zajednički su posjetili Carevu džamiju koja je u ratu 1992. godine porušena i obnovljena u aprilu prošle godine i Srpsku pravoslavnu crkvu svetog Vaznesenja Hristovog, vjerske objekte koji krase ovu općinu.

Jedan od volontera, Nevesinjac David Vuković poručuje da su se okupili radi druženja i međusobnog upoznavanja. ,,Mi smo se prošlu jesen odlično proveli u Konjicu i nadam se da će se i oni dobro osjećati u našem Nevesinju. Cilj ovog druženja je upoznavanje omladine, zaboravljanje ružne prošlosti kako bi se izgradila bolja budućnost”, smatra Vuković.

Muamera Tabak, Konjičanka, ističe da ovakvi projekti ruše predrasude.

"Ovo je jako važan projekat za mene. Ovo ruši predrasude. Bitno je da se mi mladi uvezujemo i družimo. Nije bitno kako se mi zovemo. Bitna je ta ljubav i mir koji nas povezuju. Mi trebamo pokazati našoj državi i šire da mi mladi možemo uspjeti razbiti predrasude i da možemo živjeti skupa“, kaže Tabak.

U ime partnerske organizacije iz Nevesinja, Veroljub Prodanović naglasio je značaj druženja mladih iz oba entiteta.

"Gledajući prošlogodišnje izbore koji su iza nas, smatram da političari pričaju jednu priču, a realna situacija je sasvim druga. Političari uvijek potenciraju nacionalnu priču pred izbore. Smatramo da ovakvi i slični projekti puno znače. Omladina treba da sarađuje, da sklapamo razna prijateljstva, koja kasnije mogu da budu produktivna i za naše društvo u BiH jako korisna", kaže Prodanović.

Mladi su nakon zajedničkog ručka u znak buduće saradnje međusobno razmjenili suvenire prijateljstva dvije općine Konjic i Nevesinje.

„S obzirom na bolno iskustvo proteklog rata čije se posljedice i danas mogu osjetiti u podijeljenom bh. društvu, postaje skoro pa imperativ da mladi ljudi počnu učiti o onima koji žive uz njih, čime će s obnoviti duh tolerancije i poštovanja prema drugom i drugačijem. Volonteri iz Konjica i Nevesinja pokušat će da češće organizuju druženja kako bi, kroz međusobno upoznavanje, nastavili da čine društveno korisne stvari. Ovakvih susreta, upoznavanja i razumjevanja mladih kako bi cijenili svoje vrijednosti i poštivali druge i drugačije potrebno je što više, jer se doprinosi izgradnji mira i nove, sretnije budućnosti za sve ljude u Bosni i Hercegovini“, kazao je za portal Novikonjic.ba Adis Muhibić, predsjednik VIPK-a.

novikonjic.ba

Rate this item
(3 votes)