KONJIC: Predstavljena knjiga Ibrahima Hote "Krvavim stazama Prenja"

Foto: JOB-Branilaca Konjica Foto: JOB-Branilaca Konjica

Sinoć je u Galeriji Narodnog univerziteta u Konjicu promovisana knjiga komandanta Ibrahima Hote, "Krvavim stazama Prenja", prva koja poslije 22 godine od završetka rata, govori o pitanjima odbrane područja općine Konjic.

Hota je svakodnevno vodio ratni dnevnik i građu pretočio u knjigu od 383 stranice, u kojoj detaljno opisuje zaposjedanje ove dominantne planine iznad grada, govori o borbama na Ljubini, problemima organizovanja linija odbrane, kao i o odnosima ARBiH-HVO.

Hrabro, oštro i kritički Hota otvara mnoga pitanja odbrane Hercegovine i posebno Konjica, a njegove tvrdnje, zabrinutosti i strahove, poslijeratna praksa pokazuje opravdanim, jer jesu opšte stanje sve gore, država još nije prošla porođajne muke, agonija započeta 1992., produbljena 1993., nastavlja se sve do danas.

Na promociju knjige došli su mnogobrojni saborci da čestitaju komandantu Hoti koji je prisutne podsjetio na teške, ali slavne dane odbrane Konjica. Ovaj grad cijelog rata ostao je nepokoren i slobodan, a zaslužni za to su posebno borci na prvim linijama odbrane, kakva je bila i Ljubina.

Ibrahim Hota, prosvjetni radnik i komandant, kao svjedok jednog vremena, iznosi poučno lično iskustvo, čuvar je sjećanja, svjestan odgovornosti i dužnosti iznošenja ratnih iskustava. A institucije su tu da utemelje kolektivnu memoriju, da organizuju zapis o odbrani ovoga grada, za historiju, za nove generacije.

Ko zaboravi prošlost ona mu se ponavlja, a da se ne ponovi i ne zaboravi Ljubina, tu je ova knjiga Krvavim stazama Prenja.

M.Čukle/Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)