15. festival SDS BiH – Bišćani nasmijali publiku do suza

Foto: Google (ilustracija) Foto: Google (ilustracija)

Teatar mladih iz Bihaća, večeras (20.4.) je premijerno izveo predstavu „To smo mi“.

Predstavu sačinjava sedam malih predstava u trajanju od pet do sedam minuta, koje su osmislili sami glumci. Predstava se bavi aktuelnim temama iz života mladih, koje su ujedno goruće teme za mlade kao i za cijelo društvo. To su pitanja odnosa u porodici, školi, zajednici, pitanja školovanja i nezaposlenosti, korupcije, nekulture i odlaska mladih iz BiH, pitanja otuđenosti mladih i njihovom ovisnošću o mobitelu i laptopu.

Mladi su u potrazi za svojim identitetom, a osnovna poruka predstave mogla bi se sažeti u kritiku današnjeg društva koje ne promoviše i ne stimuliše rad i znanje, nego površnost, korupciju, “snalažljivost”, nemoral.

U predstavi igraju autori: Alan Ibrahimpašić, Mehdija i Meliha Šekić, Dalila Ćehajić, Sara Mujanović, Dženan Rakić i Amira Spahić.

Sutra, u petak, 21.04.2017. svoje glumačko umijeće konjičkoj publici pokazaće KŠC Sv. Franjo i Opća gimnazija Tuzla, kroz predstavu „Nada je san budnih“, druga predstava „Želimo ljepše snove“ dolazi iz Gimnazije Bugojno, a treća na programu je predstava „Pruži ruku“, u izvođenju glumačkog ansambla KŠC Sveti Pavao i Opća gimnazija, Zenica.
Kao i svakog festivalskog dana, u 22,00 sata počinje okrugli sto.

Za zatvaranje Festivala u subotu, 22.04.2017. godine, domaćini su pripremili izložbu fotografija sa 15. FSDS BiH koju priređuje Foto sekcija Srednje škole Konjic, a u 19,30 Dječija scena Amaterskog pozorišta Neretva - Konjic izvodi predstavu „Trnoružica i hrabri vitez“, autor: Savo Škobić, režija: Dino Kerić.


Dodjela nagrada i zatvaranje Festivala je u 20,30 sati. Članovi Stručnog žirija su: Hamica Nametak, režiser iz Mostara, Ivana Soldar, glumica Narodnog pozorišta u Tuzli i mr.sc. Miroljub Mijatović, glumac, režiser i rukovodilac dječije i omladinske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

M.Čukle/Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)