VIPK podržava izgradnju spomenika veteranima Odreda policije BOSNA

Portal novikonjic.ba prenosi saopćenje Udruženja "Volonteri i prijatelji konjičke regije" (VIPK) koji su iskazali protivljenje Prigovoru Mreže za izgradnju mira u BiH vezano za izgradnju spomen obilježja neustrašivim bosanskim specijalcima Odreda policije BOSNA u Sarajevu.
Sarajevo, 29.03.2017.
Broj protokola ž-1/17
Mreža za izgradnju Mira
Obala Kulina bana 39
71000 Sarajevo
Općina Centar
Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove
71000 Sarajevo
Predmet: Prigovor na idejno rješenje za izgradnju spomenika veteranima Odreda policije Bosna
Poštovane/i,
Na vašoj web stranici, kao i u nekim medijima, 22.03.2017. godine objavljena je informacija da je ispred općine Centar uručena urbanistička saglasnost za izgradnju spomenika veteranima Odreda policije Bosna generalnom sekretaru Udruženja Željku Paniću. U istom obavještenju navodite da je Odluku o podizanju spomenika donijelo Gradsko vijeće Grada Sarajeva, dok je lokaciju za izgradnju spomenika osigurala Općina Centar, i da je prostor za gradnju spomenika park preko puta Druge gimnazije.
Idejno rješenje za spomenik bosanskim specijalcima uradio je konceptualni umjetnik Nebojša Šerić Šoba, a prema tom idejnom prijedlogu, grupa bosanskohercegovačkih specijalaca nalazit će se na uništenom neprijateljskom tenku i proslavljati pobjedu.
Mreža za izgradnju mira koja okuplja 120 organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine smatra da je ovako idejno rješenje izgleda spomenika neprihvatljivo, i poziva umjetnika da ponudi drugačiji idejni prikaz istog. Sa ovim prigovorom Mreža Mira u skladu sa svojom misijom nema namjeru osuditi potrebu za spomenikom u procesu memoralizacije, naime, smatramo da jezik militarizacije i ratni simboli nisu potrebni jednoj gradskoj jezgri niti njenim građanima. Građani ove zemlje imaju dovoljno sjećanja na rat i na traumatična ratna iskustva, tako da bi jedan ovakav spomenik konstanto podsjećao na ratna dešavanja. Također, smatramo da vizuelna poruka spomenika ne doprinosi konstruktivnoj edukaciji mladih ljudi, već naprotiv ih dodatno opterećuje. Važno je spomenuti da su iz Sarajeva u svijet i u najtežim momentima odlazile poruke mira i otvorenosti, a ratni simboli u miru su kontradiktorni ovim porukama.
Ovim putem Vam upućujemo prigovor na idejno rješenje spomenika i pozivamo vas da novo idejno rješenje spomenika nosi i pošalje poruku mira, a da ne glorifikuje rat, a da ujedno i oda priznanje veteranima Odreda policije Bosna za njihov doprinos.
Ovim prigovorom nismo obuhvatili pravne procedure provođenja i raspisivanja konkursa za idejno rješenje, kojih smo svakako svjesni, već sa ovim prigovorom pristupamo odgovorno i prijateljski u nadi da ćemo ovu temu shvatiti kao zajedničku nam svima i doći do dogovora u korist svih nas i budućih generacija.
Mreža za izgradnju mira okuplja 120 organizacija iz čitave BiH. Što želimo i što je potrebno za cijelu državu je sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, kao i ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način, te time stvoriti okvir za zajedničko, koordinirano djelovanje niza nevladinih organizacija, lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, medija i državnih institucija. Naš cilj u radu je uticaj i konkretne inicijative vezane uz sljedeća područja javnih politika koje su prepoznate kao ključne za dugoročnu izgradnju mira u BiH: obrazovanje, sigurnost, regionalni razvoj, zaštita i promocija ljudskih i manjinskih prava, suočavanje s prošlošću i tranziciona pravda, rodna ravnopravnost, kultura javnog dijaloga i demokracije, jačanje kapaciteta civilnog društva za izgradnju istinskog mira, vraćanje povjerenja među BiH narodima, konstruktivnije djelovanje na vladajuće političke strukture u BiH, i unaprjeđenje suživota u BiH.
Više o Mreži i članicama na linku www.mreza-mira.net
Mreža Mira i njene članice Vam stoje na raspolaganju za sva dodatna pitanja i konsultacije.
Nadamo se da ćete razumjeti naš prigovor i učiniti sve što je u vašoj nadležnosti da isti ispunite.
Srdačan pozdrav,
Mreža za izgradnju Mira
--------------------------
Odgovor VIPK-a:

Na 48. sjednici Upravnog odbora Udruženja “Volonteri i prijatelji konjičke regije” (VIPK) održanoj 30.3.2017. godine, razmatran je “Prigovor na idejno rješenje za izgradnju spomenika veteranima Odreda policije Bosna” Mreže za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini (Mreža), broj: ž-1/17 od 29.3.2017. godine koji je u ime 120 članica Mreže (VIPK je član Mreže od 01/2017) podnesen Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove općine Centar od strane Sekretarijata Mreže te je Upravni odbor VIPK-a jednoglasno donio sljedeći,

Z A K L J U Č A K

1.) Udruženje “Volonteri i prijatelji konjičke regije” (VIPK) ne prihvata Prigovor upućen od strane Mreže za izgradnju mira BiH iz razloga što je odluka o pokretanju iste urađena bez konsultacija sa ostalim članicama Mreže, između ostalih i sa VIPK.

2.) VIPK podržava izgradnju spomenika veteranima Odreda policije Bosna u Sarajevu;

3.) U daljem istupanju Mreže po predmetnom Prigovoru Koordinator i Sekretarijat mreže trebaju naglasiti naziv članice/a Mreže koja je uskratila podršku za ovaj Prigovor.

4.) Sugeriše se da ubuduće istupanje Mreže u javnosti treba da bude predmet demokratske diskusije članica uz određeni rok za izjašnjenje.

5.) O zaključku Upravnog odbora bit će upoznat Sekretarijat mreže, Udruženje veterana policije „Bosna“, javnost i mediji.

Broj: U-VIPK-35/17

Mart, 31 2017.

Predsjednik Upravnog odbora,

ADIS MUHIBIĆ, s.r.

VIPK/novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)