KONJIC: Susret konsultanta Mreže za izgradnju mira BiH i predsjednika NVO VIPK Adisa Muhibića

Foto: novikonjic.ba (Nedim Idrizović) Foto: novikonjic.ba (Nedim Idrizović)

U organizaciji Mreže za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini i Udruženja „Volonteri i prijatelji konjičke regije“ (VIPK) jučer je u Konjicu održan terenski susret konsultanta za organizacijski razvoj mreže, Christiana Pfeifera i predsjednika VIPK-a, Adisa Muhibića na temu unaprijeđenja kapaciteta i potreba nevladinih organizacija, odnosno članica mreže.

„Naše udruženje ima izgrađen pozitivan imidž u NVO sektoru u Bosni i Hercegovini i to nas čini jako ponosnim. Svojim humanitarnim akcijama i građanskim inicijativama uzburkali smo malu sredinu, kao što je Konjic i postali smo vrijednost zajednice koja odlučno uklanja toksične situacije u društvu povezane sa ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava, sigurnošću i birokratizmom lokalne administracije i vlasti na drugim nivoima. Konsultantu smo kazali šta mislimo i koje su naše potrebe kako bi zajednički odredili buduće korake i angažman VIPK u okviru Mreže za izgradnju mira“, izjavio je za portal novikonjic.ba predsjednik VIPK-a Adis Muhibić.

Uvezivanje jednog broja nevladinih organizacija u Mrežu za izgradnju mira proisteklo je iz potrebe za zajedničkim djelovanjem u cilju podizanja kvaliteta društvenog i ekonomskog života u BiH, kao i ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog društva da se nosi s naslijeđem naše nedavne historije, s različitostima, te latentnim ili otvorenim sukobima na konstruktivan i nenasilan način.

Formiranje Mreže predstavljalo je početak stvaranja platforme za zajedničko, koordinisano djelovanje niza nevladinih organizacija, lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, medija i državnih institucija.

Mreža za izgradnju mira je uspostavljena 2010. godine i danas okuplja 103 organizacije članice i 12 škola u Bosni i Hercegovini.

novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)