VIPK: Gospodo vijećnici, da li znate da ste vi šefovi parade, a ne načelnik Konjica?

Foto: VIPK Foto: VIPK

Na III Skupštini Udruženja „Volonteri i prijatelji konjičke regije“ (VIPK) održanoj danas u sali Doma izviđača razmatrana je i diskutovana između ostalog i posljednja sjednica Općinskog vijeća (OV) Konjic održana, 27.02.2017. godine na kojoj se prisutnima obratila potpredsjednica Upravnog odbora VIPK, Almedina Kašić.

Podsjećamo javnost, aktom broj: U-VIPK-03/17 od 06.01.2017. godine VIPK se korektno obratio svim političkim strankama koje participiraju u radu OV Konjic (SDA, SBB, SDP, BPS, SZBIH), kao i samostalnim vijećnicima sa molbom za podršku i dodjelu sredstava iz budžeta u iznosu od 300 KM mjesečno za operativne potrebe rada udruženja (knjigovodstvo i eventualni najam prostora).

Dana, 22. 2.2017. godine Suad Golubić, predsjednik Kluba vijećnika SDP u OV Konjic kontaktirao je rukovodstvo VIPK-a sa upitom da amandmanski djeluju na budžet u interesu udruženja. Pristali smo i na tu opciju, jer smo prethodno ostvarili kontakte sa pojedinim vijećnicima i pozicije i opozicije u nadi da ćemo ovaj put imati podršku većine, a oni više razumjevanja za naš dugogodišnji rad za zajednicu.

Na sjednici vijeća amandmanski djelovala je vijećnica Armina dr. Lazarević koja je šturo i poprilično nezainteresovano po mišljenju većine članova udruženja obrazložila, zašto bi minorna novčana sredstva trebao dobiti VIPK, a ostala udruženja koja su bila također predmet amandmana (dijabetičari, slijepi i slabovidni) nije detaljisala.

Pogođen u „ahilovu petu“ i mudro uviđajući da će ovaj amandman dobiti podršku vijećnika, načelnik Konjica, Emir Bubalo, „zagrmio“ je sa govornice i optužio VIPK da je to „političko udruženje koje neće on finasirati, jer će nastaviti da piskaraju i pljuju po njemu.“

Na te njegove nebuloze i lažne optužbe u našu zaštitu ustala je potpredsjednica Kašić i obratila se prisutnima demantujući načelnika Konjica koji je iznio neistine o radu udruženja. Pojasnila je da zaista u VIPK postoje članovi koji pripadaju različitim političkim strankama (SDA, SBB, SDP, BPS, SZBIH i dr.), ali da se sastanci na kojima se okuplja oko 50 mladih ljudi, već deset godina koliko postoji udruženje, održavaju u duhu solidarnosti, volonterizma i promišljanja kako i na koju način pomoći ugoženim građanima, a ne vlastitim strankama.

Došlo je do komešanja na sjednici te je zatražena pauza na kojoj je načelnik Bubalo dobro uhodanim manirima obrlatio dr. Lazarević i ostale SDP-ove vijećnike (Esada Bandu i Amru Lepara) da lijepo povuku amandman za VIPK, a da će on njima uvažiti amandman koji se tiče zdravstvene ustanove Dom zdravlja da dobiju 20.000 mjesečno te povećati minorni iznos za socijalne slučjeva koje je on dužan kroz JU „Centar za socijalni rad općine Konjic“ opsluživati.

Ne konsultujući naše udruženje, ne pitajući prisutnu potpredsjednicu Kašić, gore nabrojani vijećnici su pognuli glave i hrabro povukli amandman koji se tiče našeg udruženja, a i ostalih udruženja. Savjet za ovo troje vijećnika i ostale je da ukoliko nisu spremni da brane svoje stavove onda ne trebaju ni izlaziti s njima, jer oči i uši građana ne mogu trpiti nesposobnost, nedorečenost i neistrajnost ideji koju zagovarate, ma koga se ona ticala.

Jedini vijećnik koji je ostao pribran bio je Ekrem Alić, zamjenik predsjednika Kluba vijećnika SDP u OV Konjic i ona je na kraju bio suzdržan, dok su svi ostali vijećnici podržali budžet općine Konjic za 2017. godinu.

Slijedom njih i ostali vijećnici drugih stranaka su uz manje ili više izgovora povukli svoje amandmane, a načelnik je provjerio budnost istih grmeći „Je li Vam jasno?“

Šta nam sve ovo govori?

Prvo, pojedini vijećnici su demonstrirali naviknutu praksu nesuprostavljanja i nezamjeranja načelniku Konjica koji vedri i oblači „paradu“ za koju su oni glavni. Dakle, dragi vijećnici OV Konjica Vi treba da kontrolišete rad načelnika, a ne on Vaš.

Dragi građani, zapitajte se koliko ima „kuveta“ u ljudima koje birate da nas predstavljaju i brane interese građana, jer je ova sjednica pokazala kao i mnoge druge koje naše udruženje aktivno prati, da još uvijek nema stranke koja će ustrajati i istrajati u borbi za svoje građane.

Na kraju, želimo vjerovati da sve što su u dobroj namjeri i „smislili“ ovo troje vijećnika SDP-a bačeno je u vodu nakon što je direktorica JU „Dom zdravlja“, Jasminka Brkan-Hrvačić, „prošetala“ do govornice i zahvalila se našem načelniku Emiru Bubalu i vijećnicima u globalu.

Dragi načelniče Bubalo, svjesni smo Vašeg razmišljanja i djelovanja u maniru da ste najpametniji, najmudriji itd. itd., jer Vas građani Konjica tako doživljavaju i biraju godinama. Ta, znamo se godinama, zar ne? Mi umjesto Vaše konkretne i konstantne klevete želimo samo zasluženu koju „marčicu“ za djecu i mlade ovog udruženje koje sklanjamo sa ulice i izgrađujemo i edukujemo u bolje ljude. Naš broj žiro računa je 1020080000101384, Union banka, ukoliko nas se sjetite.

Hvala svima koji odluče u svojstvu fizičkog ili pravnog lica podržati naš rad, što je također bilo govora na ovoj sjednici OV, ali otom-potom. Finansije od političkih stranaka su nam strogo zabranjene Statutom udruženja i nikada nisu, niti će biti prihvaćene od bilo koga.

Sretan nam svima Dan nezavisnosti jedine domovine, Bosne i Hercegovine!

Konjic, 1.3.2017. godine

SKUPŠTINA UDRUŽENJA VIPK

UPRAVNI ODBOR UDRUŽENJA VIPK

novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)